ABBA – yhtye koko maailman valloittaneen musiikin takana

 

On lauantai 6. huhtikuuta 1974 englantilaisessa Brightonin rannikkokaupungissa: Ryhmä, joka on tunnettu kotimaassaan Ruotsissa, mutta vielä tuntematon muualla maailmalla, voittaa Euroviisut kappaleella Waterloo. ABBA on saapunut, ja loppu ei ole vain historiaa – se on legendaarista. Tähän mennessä ABBA on myynyt yli 350 miljoonaa levyä ympäri maailman.

Voitokkaan Euroviisuhuuman jälkeen yhtye ponkaisi maailmalle täyttä vauhtia. Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus ja Anni-Frid Lyngstad (etunimien alkukirjaimista muodostuu bändin nimi ABBA) kipusivat listojen kärkeen kaikkialla maailmassa.

Tulevien kahdeksan vuoden aikana ABBA tehtaili lukemattoman määrän hittisinkkuja, platina-albumeita, teki loppuunmyytyjä kiertueita ja jopa menestyselokuvan ABBA – The Movie. Yhtyeen valta-asema hittilistoilla oli ilmiselvää kaikkialla Euroopassa. Tuohon aikaan ainoastaan Rolling Stones, Elvis Presley ja Beatles olivat saavuttaneet suuremman listamenestyksen Top 10 -listoilla. Samaan aikaan Atlantin toisella laidalla ABBA:n menestys jatkui USA:n valloittaneilla hiteillä: 10 kappaletta nousi Top 20:een. Waterloo, Take a Change on Me  jaThe Winner Takes It All kohosivat Top 10:een, ja Dancing Queen valloitti listan kärkisijan USA:ssa. Maailmanlaajuinen menestys oli tosiasia: Dancing Queen valloitti ykkössijan myös 12 muussa maassa.

Eurooppa ja Pohjois-Amerikka eivät olleet ainoat maanosat, jotka kokivat ABBA-kuumeen – Australiassa yhtyeen kappaleet nousivat kuusi kertaa peräkkäin listaykköseksi, ja neljä albumia kohosi ensimmäiselle sijalle. The Best of ABBA on yhä Australian myydyin albumi. Melbournessa pidetyt konsertit olivat legendaarisia. ABBA saavutti kuusi ykkössijaa Uudessa-Seelannissa, lisäksi 12 sinkkua ylsi Top 20:een. Meksikossa yhtyeellä oli Top 10:ssä 11 kappaletta, joista seitsemän kohosi aina kärkisijalle saakka. Kuusi albumia rynnisti suoraan ykkösiksi. Zimbabwessa peräti 13 kappaletta päätyi Top 10:een ja kahdeksan albumia nousi listan kärkisijalle. Japanissa Top 20:een päätyi 14 hittiä. Kärkisijalle ylsivät kappaleet Summer Night City, Chiquitita, Voulez-Vous  ja Gimme! Gimme! Gimme!.

Mutta vuonna 1982 kaikki oli ohi. Uuden albumin suunnittelu jätettiin kesken, sen sijaan julkaistiin The Singles – The First Ten Years. Loppuvuodesta markkinoille tuotiin sinkku Under Attack, joka oli yhtyeen viimeinen yhteinen kappale. Vaikka ABBA onkin lopettanut yhteiset soittonsa ja kiertueensa, heidän musiikkinsa on yhä yhtä viihdyttävää, vangitsevaa ja inspiroivaa. ABBA on yhä edelleen suuri menestystarina. Lukemattomat hitit ovat vuosien saatossa muuttuneet ajattomiksi, legendaarisiksi klassikoiksi, jotka ovat nykyään aivan yhtä suosittuja kuin ne olivat ensi kertaa ilmestyessään – jotkut jopa suositumpia kuin aiemmin. ABBA Gold  ja MORE ABBA Gold ovat yhä eniten myyneitä albumeita kaikkialla maailmassa. 

Elokuvissa Tahdon naimisiin  ja  Priscilla – aavikon kuningatar ABBA:n musiikki oli vahvasti mukana, ja yhtäkkiä bändi sai kokonaisen sukupolven uusia faneja. MAMMA MIA! -musikaalin ensi-illan aikaan yleisö tanssi penkkiriveillä, koki uudelleen ihania muistoja tai löysi ABBA:n musiikin ensimmäistä kertaa. Muutama viikko ensi-illan jälkeen ABBA Gold palasi englantilaisen hittilistan kärkeen.

ABBA-ilmiö ei lopu milloinkaan. Vuonna 2010 ABBA valittiin kunnianarvoisaan Rock and Roll Hall of Fameen.